au fost elaborarea, testarea și validarea unui complex de instalații și tehnologii pentru recuperarea avansată a materialelor din DEIT care se bazează pe:
Evaluarea impactului de mediu reprezinta evaluarea consecințelor asupra mediului (pozitive și negative) ale unui plan, a unei politici, a unui program sau a unor proiecte reale înainte de decizia de a avansa cu acțiunea propusă. În acest context, termenul "evaluarea impactului asupra mediului" este utilizat de obicei atunci când este aplicat proiectelor reale de către persoane fizice sau societăți, iar termenul "evaluare strategică de mediu" se aplică politicilor, planurilor și programelor cel mai adesea propuse de organele statului.
Asociația Internațională pentru Evaluarea Impactului (IAIA) definește o evaluare a impactului asupra mediului ca "procesul de identificare, prezicere, evaluare și atenuare a efectelor biofizice, sociale și de altă natură relevante ale propunerilor de dezvoltare înainte ca deciziile majore să fie luate și angajamentele luate".
Cele mai dificile probleme asociate cu gestionarea plăcilor de circuite imprimate sau cablaje imprimate, (PCB, Printed Circuit Board), rezultate din deșeurile de echipamente electronice sunt pericolele legate de mediu și sănătate care rezultă în special din tehnicile actuale de eliminare. Toxicitatea PCB-urilor prezintă o provocare semnificativă în ce privește eliminarea și tratarea, în acest sens au fost publicate multe dovezi ale efectelor negative ale eliminării PCB asupra sănătății umane și a mediului înconjurător.
In cadrul proiectului Trade-IT evaluarea impactului asupra mediului s-a realizat pentru doua tehnologii: separarea electrostatica si dizolvarea si electrodepunerea selectiva, utilizand software-ul "cfi" dezvoltat in acest scop. Concluzia acestei evaluari este ca la nivel global, ambele procese electrochimice au un impact asupra mediului foarte scăzut.
Diversele efectele negative asupra mediului și sănătății umane sunt împărțite în 14 categorii de impact. Pe baza potențialului de a provoca încărcare (poluare) asupra mediului, un compus este evaluat folosind o clasificare simplă ABC (relevanță ridicată, medie, scăzută).
Cele 14 categorii de impact sunt împărțite în șase grupe de impact (IG), fiecare reprezentând un domeniu important în ceea ce privește aspectele de mediu, sănătate sau siguranță.Programul software cfi asociaza aceste categorii de impact marimilor de intrare si iesire din procesele tehnologice pentru care s-a realizat evaluarea impactului asupra mediului.
Metoda de calcul a factorului de impact asupra mediului este prezentata aici.
Manualul de utilizare al software-ului cfi este prezentat aici.
Validarea programului cfi s-a realizat cu date publicate in doua articole de cercetare , iar rezultatele acestor validari sunt prezentate in sectiunea CFI-SOFTWARE: aici. si aici.
In sectiunea TUTORIALE sunt disponibile tutoriale video realizate pentru utilizarea software-ului cfi implementat si pentru exemplificarea utilizarii acestuia pentru evaluarea impactului asupra mediului a tehnologiilor dezvoltate in proiect .